Onlangs plaatste Paardenkliniek Het Bokt uit het Belgische Peer een treurig bericht over de dood van een 6 maanden oud veulen. Dit veulen was op de operatietafel beland als gevolg van een zeer ernstige spoelworminfectie, waardoor een deel van de dunne darm was afgestorven. De prognose was zo slecht, dat het veulen is ingeslapen. Dit veulen werd regelmatig ontwormd, maar er werd geen mestonderzoek gedaan. Een treurige casus, die de essentiële rol van mestonderzoek bij paarden op pijnlijke wijze zichtbaar maakt. 

Er wordt nog steeds op grote schaal ontwormd volgens een van te voren bepaald schema, zoals bijvoorbeeld met jaarpakketten. En veel mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat het beter is om iedere zoveel weken gewoon een wormkuur toe te dienen, in plaats van gericht te ontwormen op basis van mestonderzoek. Ook in dit geval werd regelmatig ontwormd, maar er werd geen mestonderzoek gedaan.

Met behulp van mestonderzoek kan worden vastgesteld welke wormen aanwezig zijn en waartegen ontwormd moet worden. Na het toedienen van een wormkuur kan dan opnieuw mestonderzoek gedaan worden om vast te stellen of de wormkuur effectief is geweest. Zeker bij veulens is het gebruikelijk regelmatig te ontwormen. Het doen van mestonderzoek betekent niet dat er dan niet ontwormd wordt, maar dat er gericht ontwormd wordt; dus tegen de aanwezige wormsoorten en dat vastgesteld kan worden of de wormkuur effectief geweest is of dat er sprake is van resistentie tegen het gebruikte middel. In het geval van dit veulen, had mestonderzoek aangetoond dat de gebruikte wormmidelen niet effectief waren tegen de aanwezige spoelworminfectie en had er gekozen kunnen worden voor een ander middel. 

Natuurlijk is dit een op zich staand geval waarbij het blind ontwormen mede als oorzaak van de dood van dit veulen gezien kan worden. De omstandigheden die hierbij een rol spelen komen echter bij veel paardeneigenaren voor die blind ontwormen op basis van een strak schema.

Hieronder enkele foto's, met toestemming van Paardenkliniek Het Bokt

 

Bron: Facebookpagina van Paardenkliniek het Bokt

 
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteer door te sluiten.