Houdt resistentie jou ook bezig?
De ontwikkeling van resisentie van wormen tegen de huidige ontwormmiddelen is een veelbesproken onderwerp in paardenland en het houdt menig paardeneigenaar bezig. Houdt het jou nog niet bezig? Dan wordt het misschien tijd om daar verandering in te brengen. De kern van het verhaal is dat wanneer er resistentie ontstaat voor een bepaald ontwormmiddel, dit middel minder effectief zal zijn in de strijd tegen de wormen waar onze paarden last van kunnen hebben. Kort gezegd; we lopen een groot risico dat we over niet al te lange tijd machteloos moeten toezien hoe onze paarden slachtoffer worden van een wormbesmetting.

Inzet van moxidectine bij bloedwormen
Een middel dat vaak wordt ingezet tegen (bijvoorbeeld) bloedwormen als andere middelen niet meer zo goed werken, is Equest, met de werkzame stof Moxidectine. Van Moxidectine is bekend dat het ook ingekapselde bloedwormen effectief kan aanpakken. Een andere belangrijke reden waarom dierenartsen dit middel vaak voorschrijven.

Tekenen van resistentie bij Moxidectine?
Bij HippoSupport Mestonderzoek krijgen wij natuurlijk veel monsters onder de microscoop, maar dankzij de informatie die paardeneigenaren geven in de uitgebreide vragenlijsten, hebben wij ook inzicht in de historie, zoals wanneer een paard voor het laatst ontwormd is en met welk middel. Die informatie is essentieel als het gaat om het vaststellen van resistentie. De laatste tijd zien we steeds vaker tekenen van verminderde werkzaamheid van Moxidectine tegen rode bloedworm. Meerdere mestmonsters verzameld 8 weken na toediening van Moxidectine lieten al eitjes zien van de rode bloedworm. Dit terwijl Moxidectine 13 weken werkzaam zou moeten zijn volgens de bijsluiter. Dit was voor ons een reden om de literatuur in te duiken of dit al eerder is vastgesteld. In een wetenschappelijk artikel uit 2014 (Geurden et. al. Veterinarian Parasitology) wordt inderdaad gesproken over een kortere werkingsduur van Moxidectine in België, Italië en Nederland. Navraag bij de auteur van dit artikel bevestigde dat deze verkorte werkingsduur een eerste teken van resistentie kan zijn. De rode bloedworm is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende bloedworm soorten. Het lijkt erop dat bepaalde soorten van de rode bloedworm wellicht niet meer zo gevoelig zijn voor Moxidectine!

Vertaling naar de praktijk
Wat betekent dit verhaal nu eigenlijk in de praktijk? Het komt er op neer dat alle ontwormmiddelen minder werkzaam worden, of zelfs hun werkzaamheid verliezen, door het verschijnsel van resistentie.  Daarom is het belangrijk om niet te ontwormen als het niet nodig is, en dus ook niet altijd naar het zwaarste middel te grijpen bij een geringe besmetting. We moeten zuinig omgaan met de middelen die we tot onze beschikking hebben. Mestonderzoek bij onze paarden kan hierbij helpen door van te voren een goed beeld te krijgen van de ernst van de wormbesmetting en het type wormbesmetting. Op deze manier kan er, indien nodig, gericht ontwormt worden met het (op dat moment) meest geschikte middel.

Aanvullend onderzoek nodig
HippoSupport Mestonderzoek gaat verder onderzoek doen naar de duur van de werkzaamheid van Moxidectine in de praktijk situatie bij paarden. Mocht je interesse hebben om mee te werken aan dit onderzoek dan kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteer door te sluiten.