Regelmatig testen en niet regelmatig ontwormen! Dat is de boodschap die wetenschappers in de UK hebben naar aanleiding van een recente studie op het gebied van mestonderzoek binnen het ontwormbeleid.
Een recente studie in de UK heeft aangetoond dat slechts 19% van de paardeneigenaren mestonderzoek uit laat voeren. Van die 19% laat 31% regelmatig een eitelling doen en maar liefst 60% van de paardeneigenaren ontwormd standaard iedere 3 maanden. In de meeste gevallen dus zonder mestonderzoek uit te voeren. Hoewel er al geruime tijd aandacht wordt besteed aan de opbouw van resistentie als gevolg van het ontwormbeleid waarbij standaard ontwormd wordt, zonder dat dat nodig is, lijkt dit nog maar weinig effect te hebben. Wetenschappers geven al geruime tijd aan dat, om resitentie te voorkomen, er alleen ontwormt moet worden als uit het mestonderzoek blijkt dat dit nodig is. Ondanks deze aandacht voor het ontwormbeleid, zijn er nog maar weinig paardeneigenaren die zich hiervan bewust zijn en vasthouden aan het frequente ontwormbeleid zonder mestonderzoek.
Een andere belangrijke factor bij het ontwormen, is het geven van de juiste dosis. Onderdoseren werkt namelijk resistentie in de hand. Dat vergt echter wel dat de paardeneigenaar het gewicht van het paard kent. En dat blijkt in veel gevallen niet zo te zijn. Paardeneigenaren onderschatten vaak het gewicht van hun paard, waardoor sneller te laag wordt gedoseerd.
Als er niet snel een verandering komt in het ontwormbeleid, komen we binnenkort in de situatie terecht dat er geen goede ontwormingsmiddelen beschikbaar zijn. Recent bleek dat tegen een nieuw ontwormmiddel bij schapen al binnen 3 á 4 jaar resistentie was opgebouwd. Dat is korter dan de tijd die benodigd is om nieuwe middelen te ontwikkelen en op de markt te brengen. Hoog tijd dus om in actie te komen! Gelukkig komen er voor paardeneigenaren mogelijkheden bij om mestonderzoek uit te laten voeren, zoals HippoSupport, of bijvoorbeeld om zelf te leren hoe mestonderzoek uitgevoerd zou moeten worden. Voor het inschatten van het juiste gewicht van paarden zijn de afgelopen periode ook de nodige goede apps beschikbaar gekomen.
Bron: Horse&Hound
Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden hoe het mestonderzoek in zijn werk gaat, of zou je graag door HippoSupport een mestonderzoek uit laten voeren? Lees dan dit artikel voor de mogelijkheden die HippoSupport biedt.