Waarom mestonderzoek

Worminfecties kunnen veel problemen veroorzaken, vooral bij jonge paarden, of paarden met verminderde weerstand. Helaas komt het steeds vaker voor dat wormen resistent (ongevoelig) zijn tegen de ontwormmiddelen die wij ter beschikking hebben. Resistentie-ontwikkeling kunnen we vertragen door verstandig met ontwormmiddelen om te gaan; minder ontwormen, maar op het juiste moment, met het juiste middel en in de juiste dosering! Het uitvoeren van regelmatig mestonderzoek is daarbij onmisbaar.

Naast de nodige preventieve maatregelen kan een mestonderzoek bijdragen in het voorkomen van onnodig gebruik van ontwormmiddelen. Bij een mestonderzoek, of wormonderzoek, doe je een wormeitelling op de mest van het paard. Door deze wormeitelling te doen krijg je een beeld van de ei producerende wormen die op dat moment actief zijn in het paard. Het is belangrijk om te realiseren dat dit dus een momentopname is, en een regelmatig onderzoek van de mest essentieel is om je paard(en) en de individuele weerstand te leren kennen.

HippoSupport en Mestonderzoek

HippoSupport heeft zich gespecialiseerd in het uitvoeren van mestonderzoek (ook wel wormonderzoek of wormei telling) bij paarden. Alle mestonderzoeken worden uitgevoerd in het hiervoor speciaal ingerichte laboratorium in Nieuw Heeten. Hier kunnen ook grote aantallen monsters op efficiënte en betrouwbare wijze worden onderzocht. Wij voeren mestonderzoek uit in opdracht van particulieren, stalhouders, fokkers en gespecialiseerde paardenartsen.

Naast het uitvoeren van standaard mestonderzoek, is het bij HippoSupport ook mogelijk om aanvullend (mest)onderzoek te laten doen naar Leverbot, Longworm en Aarsworm. Deze producten zijn beschikbaar in onze webshop.

HippoSupport wil een significante bijdrage leveren in de strijd tegen wormresistentie en heeft als doelstelling het regelmatig uitvoeren van mestonderzoek laagdrempelig te maken, door middel van scherpe tarieven, betrouwbaar advies en een flexibele en snelle dienstverlening.

Suzanne Bijl & Richard Verbree HippoSupport Mestonderzoek

Waar veel paardeneigenaren vroeger meerdere keren per jaar “blind” ontwormde, is er een omslag gaande naar het toepassen van mestonderzoek als basis voor het wormmanagement. Veel paardeneigenaren hebben daardoor een toenemende behoefte om in control te komen als het gaat om het wormmanagement van hun paard(en). Daarvoor is goede informatie, die in begrijpelijke taal is opgeschreven en die goed aansluit bij de dagelijkse praktijk van paardeneigenaren onmisbaar. Speciaal daarvoor heeft HippoSupport de nieuwe website Paardenmestonderzoek.com in het leven geroepen. Op deze website vind je alle relevante informatie over preventieve maatregelenwormsoorten en natuurlijk mestonderzoek. De nieuwe webshop maakt het klanten nu nog gemakkelijker om veilg en snel mestonderzoek te bestellen.

Voor vragen over mestonderzoek kun je altijd contact met ons op nemen.

Wat zijn de kosten voor het uitvoeren van een mestonderzoek bij HippoSupport?

De kosten voor mestonderzoek zijn afhankelijk van het type onderzoek dat uitgevoerd moet worden, het aantal mestonderzoeken dat wordt besteld en of de monsters in 1 keer worden teruggestuurd. 

HippoSupport biedt verschillende onderzoeksmogelijkheden aan. In de meeste gevallen is Standaard Mestonderzoek toereikend. Hiermee kunnen de meest voorkomende maagdarmparasieten bij paarden worden aangetoond. Het gaat dan om bloedworm, spoelworm, veulenworm en lintworm (lintworm scheidt niet regelmatig eitjes uit en is daardoor niet volledig betrouwbaar aan te tonen). In sommige gevallen, kan het echter zinvol zijn om ook aanvullend onderzoek te doen naar longworm, leverbot en/of aarsworm. Deze aanvullende onderzoeken kunnen separaat, of in combinatie met een standaard onderzoek worden besteld in onze webshop. Voor longworm en leverbot geldt dat wij altijd adviseren dit alleen te doen als hier op klinische gronden aanleiding toe is. Neem hierover contact met ons op.

Zelf mestonderzoek doen

Het zelf doen van mestonderzoek is sterk in opkomst. Zowel onder particuliere paardeneigenaren als onder stalhouders, is het zelf doen van mestonderzoek erg populair. Er worden door verschillende partijen ook cursussen aangeboden, om mensen hierbij te helpen. Als je hier interesse in hebt, dan loont het de moeite om goed te kijken naar de verschillende aanbieders. Er worden regelmatig ééndaagse cursussen aangeboden, waarna je (als je de juiste materialen hebt) direct aan de start zou kunnen. Daar zijn wij bij HippoSupport geen voorstander van. De benodigde kennis die nodig is om hier mee aan de slag te gaan, is onmogelijk in 1 dag over te brengen, laat staan dat er dan nog tijd over blijft om het tijdens de cursus ook nog eens in de praktijk goed te leren. Hoewel het zeker te leren is, zijn er wel wat fijngevoelige kneepjes, die er voor kunnen zorgen dat een uitslag volstrekt onbetrouwbaar is als deze niet nauwgezet opgevolgd worden. Het paardenwelzijn kan hiermee ernstig in gevaar komen. Bij HippoSupport bieden wij ook bij gelegenheid cursussen aan en wij hebben er voor gekozen om dit in 2 dagen te doen, waarbij 1 dag in het teken staat van de theorie en 1 dag in de prakijk. Heb je de cursus bij ons gevolgd? Dan weet je waar de gevoeligheden zitten en hoe je er voor kunt zorgen dat je op een betrouwbare manier aan de slag kunt én hoe je jezelf kunt controleren. 

Goed, een lang verhaal dus om uit te leggen dat het echt belangrijk is om te zorgen dat je goed weet waar je mee bezig bent, hoe je mestonderzoek op een betrouwbare manier uit kunt voeren en niet in de laatste plaats; hoe je jezelf kunt controleren. 

Voor díe mensen die op een serieuze manier met het zelf doen van mestonderzoek aan de gang gaan, hebben wij een uitgebreid assortiment samengesteld van kwalitatief hoogwaardige materialen die je nodig hebt bij het uitvoeren van mestonderzoek. Van flotatiezout tot microscoop, van McMaster slide tot theezeef, in onze webshop vindt je het allemaal. En voor de beginnende onderzoekers hebben wij complete mestonderzoekskits waarmee je, samen met een microscoop in één keer alles in huis hebt om aan de slag te gaan. Het enige wat je nog nodig hebt is een paard dat wil mesten.