In deze tijd van het jaar worden veel paarden (na mestonderzoek of zonder mestonderzoek) ontwormd met Equest Pramox (moxidectine + prazyquantel). Bij HippoSupport besteden wij daar ook ieder jaar aandacht aan en adviseren wij met de eigen dierenarts te overleggen of dat nodig is. Lees er hier meer over.
Wij zien echter dat gedurende de rest van het jaar ook steeds vaker moxidectinehoudende wormmiddelen (Equest en Equest Pramox) worden gegeven bij paarden, ongeacht de ernst van de infectie. Sterker nog, het gebruik van moxidectinehoudende middelen voor de behandeling van bloedworminfecties (bij de paarden waarvoor wij het mestonderzoek doen) is in de afgelopen jaren toegenomen van 59,3% in 2015, tot maar liefst 75,11% in 2018 in vergelijking met ivermectine. Zie de grafiek hieronder. Dit baart ons toch wel wat zorgen, mede gezien de resultaten van het wetenschappelijke onderzoek dat wij onlangs hebben uitgevoerd en dat deze maand is gepubliceerd in het Tijdschrift voor de Diergeneeskunde.
(Bron: data HippoSupport Mestonderzoek. Gebruik van andere middelen dan ivermectine en moxidectine ter behandeling van bloedworminfecties is nihil en daarom achterwege gelaten in deze grafiek)
In dit wetenschappelijke onderzoek is gekeken of de zogeheten Egg Reappearance Period (ERP, de tijd tussen het geven van de wormkuur en het moment dat er weer wormeitjes gevonden kunnen worden in de mest) van moxidectine nog wel overeen komt met de 13 weken die in de bijsluiter vermeld is. Het korter worden van de ERP zou kunnen duiden op tekenen van resistentie. De studieopzet en resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke Tijdschrift voor de Diergeneeskunde van november 2019. Deze data onderschrijven dat de in de moxidectinebijsluiters genoemde werkzame periode van dertien weken in de praktijk niet altijd wordt gehaald. Bespreek dit artikel en de resultaten daarom met je dierenarts als je een moxidectinehoudende kuur voorgeschreven krijgt.
Klik op de afbeeldingen hieronder om het artikel te lezen.