Je bekijkt nu Strookbegrazing

Strookbegrazing

Naast het regelmatig verweiden kan ook strookbegrazing ingezet worden om de infectiedruk van het weiland zo laag mogelijk te houden.

Bij het toepassen van strookbegrazing zorg je ervoor dat de paarden altijd vers gras tot hun beschikking hebben, hiermee voorkom je dat de paarden de weide te kort gaan grazen en gaan grazen dichtbij de plaatsen waar wordt gemest. Deze gebieden op de weide vormen het grootste besmettingsrisico op worminfecties.

Daarnaast kun je ervoor zorgen dat andere preventieve maatregelen optimaal effectief kunnen zijn. Op de stroken waar de paarden vanaf komen, kan de mest goed verwijderd worden, en de weide kan daar goed gebloot (uitmaaien) en gesleept worden. Op deze manier zorg je voor de meest ongunstige omstandigheden van mogelijke levensfases van parasieten op je weiland.

Hoe werkt strookbegrazing precies?
Bij strookbegrazing krijgen paarden niet meteen een complete weide tot hun beschikking voor het grazen, maar slechts een klein stukje, wat afgezet wordt met een verplaatsbare afrastering, vaak door middel van prikpaaltjes en een lijntje schrikdraad. Dit lijntje wordt regelmatig een stukje verplaatst, zodat de paarden er een nieuwe strook (nieuw) lang gras bij krijgen. Zet het lijntje wel op tijd weer verder, om te voorkomen dat paarden bij de toiletten (waar de infectiedruk het hoogste is) moeten grazen en/of het gras met pol en al uit de grond trekken als er geen lang gras meer is (hierdoor kunnen ze teveel zand binnenkrijgen).